حرکت به سوی اقتصاد دانش بنیان تنها گزینه باقیمانده در مسیر توسعه است و همه کشورها در صدد هستند تا با راهبردها و هدف گذاری مشخص این ایده آل استراتژیک را محقق کنند. کشور آفریقای جنوبی یکی از این کشورهاست که با طراحی یک پلان یک دهه ای قصد تحقق این هدف را در سال 2018 دارد.
بر اساس این پلان آفریقای جنوبی می بایست مسیر انتقال به سمت اقتصاد دانش بنیان را طی کند، اقتصادی که در آن تولید و انتشار دانش به سود اقتصادی و تولید ثروت در جامعه منتهی می شود و تمامی ابعاد زندگی انسان را غنا می بخشد.
این پلان بخشی از برنامه اجتماعی اقتصادی گسترده دولت است که بر تسریع رشد اقتصادی پایدار تاکید دارد و مبتنی بر نظام ملی نو آوری است. بر اساس این نظام هر چند آفریقای جنوبی و سیستم علم و فناوری این کشور توانسته گامهای بزرگی بردارد، اما شکافی عظیم بین سطح علم و فناوری در آفریقای جنوبی در قیاس با دیگر کشورهای دارای اقتصاد دانش بنیان وجود دارد.
دورنمای رشد اقتصادی و توان رقابتی بیشتر آفریقای جنوبی مبتنی بر توسعه علم و فناوری است که به اقتصاد دانش بنیان مبتنی بر نوآوری منتهی می شود. مسیری که در آن شاهد افزایش سهم صنایع دانش بنیان در تولید درآمد ملی، افزایش کارگران دانش بنیان و نیز افزایش نسبت شرکتهای استفاده کننده از فناوری خواهیم بود.
این پلان ده ساله نوآوری قصد دارد اقتصاد آفریقای جنوبی را به سوی اقتصاد دانش بنیان سوق دهد. اقتصادی که در آن موفقیت بر اساس میزان نقشی که علم و فناوری در ارتقا بهره وری، رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی اجتماعی بازی می کند سنجیده می شود. اقتصادی که در آن نوآوری کلید پیشرفت علمی و فناوری است.
همانگونه که گفته شد آفریقای جنوبی برای توسعه توان رقابتی خود و رشد اقتصادی تا حد بسیار زیادی بر علم و فناوری تاکید دارد، بر این اساس راهی جز پیشرفت به سوی اقتصاد دانش بینانی ندارد که در آن علم و فناوری، اطلاعات و آموزش و یادگیری در هسته فعالیت اقتصادی قرا می گیرند.
اقتصاد آفریقای جنوبی اقتصادی مبتنی بر منابع طبیعی بوده است و راه طولانی برای تبدیل شدن به دانش بنیان در پیش دارد. آفریقای جنوبی باید فرصتهای موجود در حوزه هایی مانند بیوتکنولوژی، نانو تکنولوژی و اقتصاد هیدروژنی “hydrogen economy” را تصاحب کند تا رشد اقتصادی را رقم بزند.
امروزه درصد فزاینده ای از ثروت در اقتصادهای بزرگ دنیا توسط صنایع دانش بنیان فراهم می شود که بر اساس سرمایه های انسانی و نوآوری فناورانه فعالیت می کنند و بر همین اساس آفریقای جنوبی با پلانی که معرفی شد و با این رویکرد قصد دارد تا سال 2018 اقتصاد خود را به اقتصاد دانش بنیان استحاله دهد.
هدف کلیدی پلان یاد شده توسعه نوآوری در سطح ملی است. بر این اساس آینده ای را می توان متصور بود که در آن علم و فناوری بر تمامی چالشهای این کشور از جمله بزهکاری، قاچاق، بیماریها، انرژی پایدار، خشکسالی، ارتباطات و.... غلبه می کند. بر اساس این پلان آفریقای جنوبی در سال 2018 یکی از سه اقتصاد بزرگ دنیا در زمینه صنایع دارویی خواهد بود. استفاده از ماهواره برای ارائه خدمات علمی امنیتی به دولت و بخش خصوصی ممکن خواهد شد، انرژی امن و پایدار و متنوع عرضه می گردد، 25 درصد سهام جهانی هیدروژن به این کشور تعلق می گیرد، بر فقر غلبه می کند و ...
بطور خلاصه بر اساس این پلان، در سال 2018 آفریقای جنوبی کشوری خواهد بود که از نظام دانش و سرمایه انسانی جهت حل مشکلات استفاده خواهد کرد و فرصتهای اقتصادی پایدار را فراهم می کند و سهم عظیم تری از بازار جهانی را به خود اختصاص می دهد. آفریقا جنوبی قصد دارد با این پلان به قطبی مطرح در زمینه داروسازی، اقتصاد زیستی، علوم و فناوریهای فضایی، امنیت انرژی، علوم مربوط به تغییرات جوی و موارد دیگر تبدیل شود و پیشرفت در همه این حوزه ها مبتنی بر سه پایه خواهد بود؛ توسعه فناوری و نو آوری، سرمایه انسانی و زیرساخت دانش.
اما آنچه که در این میان اهمیت بسزایی دارد شراکت و همکاری بین المللی به عنوان یکی از پایه های اصلی موفقیت است. به منظور پیشرفت در فرصتهای یاد شده، آفریقای جنوبی می بایست تعاملات بین المللی خود را توسعه دهد، هم به منظور توسعه دانش و هم به منظور ایجاد فضایی مناسب برای انتقال فناوری، زیرا اقتصادهای دانش بنیان وابسته به شبکه تعاملی از پژوهشهای بین المللی و امکان انتقال فناوری هستند.
طی ده سال آینده آفریقای جنوبی باید تلاش کند تا به مقصدی با اولویت بالا جهت سرمایه گذاری در حوزه علم و فناوری تبدیل شود، این امر مستلزم همکاری استراتژیک و تعاملات راهبردی منطقه ای و بین المللی است. توسعه تعاملات خارجی به معنای توسعه سرمایه انسانی، بهره برداری از سرمایه گذاری مستقیم خارجی، دسترسی به شبکه جهانی پژوهش، توسعه زیرساختها، توسعه آر اند دی، تبدیل شدن به مقصد رویایی سرمایه گذاری برای علم و فناوری و فعالیت "هابهای" پژوهشی بین المللی، تبدیل شدن به یک بازیگر اصلی و توسعه روابط دو و یا چند جانبه عملی و فناورانه خواهد بود.
normal
0
false
false
false
en-us
x-none
fa
نوشتار زیر ترجمه بخشهایی از مقاله انگلیسی با این عنوان است؛
innovation towards
a knowledge-based economy
ten-year plan for south africa
(2008 – 2018)
مترجم: مختار منوچهرآبادی
/* style definitions */
table.msonormaltable
{mso-style-name:"table normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:arial;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
تعاملات خارجی؛ ضرورت انکار ناپذیر توسعه اقتصاد دانش بنیان
پنل واحد من
اطلاعیه و فراخوان ها
-
فراخوان قدم به دنیای انیمیشن سازی و بازی سازی
-
مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات پارک علم و فناوری کرمانشاه با همکاری شرکت سانا صنعت ماندگار برگزار میکند؛ نخستین…
-
1- معرفی جشنواره جشنواره نوآوری در گردشگری استان کلیه زمینههای مرتبط با گردشگری اعم از بوم گردی، گردشگری سلامت، گردشگری…
-
به اطلاع شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور پارک علم و فناوری استان کرمانشاه می رساند اتاق بازرگانی استان…
-
مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات پارک علم و فناوری استان کرمانشاه برگزار می کند؛ کارگاه آنچه در دنیای گیم…