.

.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی کرمانشاه گفت:ایرانيان از ديرباز و حتي پيش از ديگران در زمينه گياهان دارويي و كاربرد درماني آنها از دانش پيشرفته‎اي برخوردار بود‎ه‎اند که نمونه بارز آن كتاب باستاني اوستاست.

به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری کرمانشاه اردشیر قادری در گفتگویی بیان داشت: گياهان دارويي به گستره وسيعي از گياهان (بوته، درختچه و درخت) اطلاق مي‎شود كه در درمان بيماري‎ها و يا در پيشگيري از بروز آن مورد استفاده قرار مي‎گيرند.

وی افزود: اكثر اين گياهان در سه گروه عطري، ادويه‎اي و طبي قرار مي‎گيرند. گیاهان دارویی منبع با ارزشی از متابولیت‎های موثر در درمان بیماری‎های انسانی می‎توانند باشند، به طوری‎که تخمین زده می‎شود، حدود هفتاد هزار گونه گیاهی از گلسنگ تا درختان تنومندی چون ژینکو حداقل یک بار در طول تاریخ طب از گذشته‎های دور تا کنون، به عنوان دارو در جوامع بشری استفاده شده‎اند.

قادری ادامه داد: طب‎سنتی در قرن نوزده به آرامی جایگاه خود را تا حدی در تمام جهان به علم پزشکی جدید یا به عقیده خیلی‎ها به علم پزشکی شیمیایی داده است. اما ‎اکنون شاهد هستیم که در جهان به‎ویژه در کشورهای توسعه‎یافته، بعد از یک قرن تجربه داروهای شیمیایی گرایش روز افزونی به استفاده از داروهای طبیعی و گیاهی پدیده آمده است.

وی یادآور شد: براساس آمارهای موجود بازگشت به سوی طب‎سنتی سبب شده است که بیش از 80درصد از پژوهش­ها در مراکز تحقیقات دارویی جهان به نوعی در ارتباط با منابع گیاهی و طبیعی باشد. پیشرفت علم پزشکی و گیاه‎شناسی یافته‎های جدیدی را از اهمیت و خواص گیاهان در درمان بیماری‎ها معرفی کرده و عوارض نامطلوب داروهای شیمیایی به پیشرفت علم گیاهان دارویی سرعت بیشتری بخشیده است.

وی اظهار داشت: اگرچه مصرف گیاهان دارویی با توسعه و پیشرفت داروهای صنعتی و شیمیایی که به اشکال گوناگون تولید می‎شوند محدود شده است، اما اخیرا" در تمام دنیا توجه خاصی به این منابع برای درمان بیماران به وجود آمده است به گونه‎ای که بزرگان علم داروسازی، قرن بیست‎و‎یکم را  قرن بازگشت به طبیعت و قرن استفاده از داروهای گیاهی نام نهاده اند.

وی در خصوص تاریخچه و جایگاه گیاهان دارویی در ایران نیز بیان داشت: ايرانيان از ديرباز و حتي پيش از ديگران در زمينه گياهان دارويي و كاربرد درماني آنها از دانش پيشرفته‎اي برخوردار بود‎ه‎اند. نمونه بارز آن كتاب باستاني اوستاست. که در يكي از پنج كتاب تشكيل‎دهنده اوستا «ونديداد» (که در مجموع دست كم 2500 سال پيشينه دارد)، بخش‎هاي پرشماري به گياه‎درماني، معرفي گياهان دارويي و كاربرد آنها اختصاص يافته است.

وی افزود: متأسفانه در لشكركشي اسكندر مقدوني، كتابخانه مشهور اسكندريه در آتش‎سوزي عمدتاً نابودشد و بيشتر منابع و آثار و كتاب‎هاي جمع­آوري شده در آن سوخت و خاكستر شد. به اين‎ترتيب، سوابق گياه‎شناسي شرق كهن در دو تمدن ايران و مصر بر اثر اين آتش‎سوزي‎ها، فاقد هرگونه مدرك ديرينه شناخت گياهان دارويي و خواص آنها گرديد.

قادری تصریح کرد: بعدها نيز بر اثر تخريب قلاع فرقه اسماعيليه و آتش زدن كتابخانه‎هاي آن به وسيله هلاكوخان مغول، بقيه آثار مكتوب گياهان دارويي، كه توسط اين فرقه جمع‎آوري شده بود، از ميان رفت، تا اينكه در قرن هشتم و نهم ميلادي، اطبا ايراني رونق خاصي به طبابت ايران و جهان بخشيدند. طوري كه با پيدا شدن دانشمندان و نوابغي نظير بوعلي سينا و محمد زكرياي رازي با انتشار كتاب‎هاي معروف خود)قانون و الحاوي) پيشرفت‎هاي زيادي نصيب ملت ايران و جهانيان گرديد. اين پيشرفت‎ها همچنين در قرون بعد نيز ادامه يافت. در قرن13 ميلادي، ابن‎بيطار، اختصاصات متجاوز از 1400 گياه را كه خود شخصاً می‎شناخت را در كتابش شرح داد.

وی بیان داشت: رویکرد سال‎های اخیر بشر به استفاده از داروهای گیاهی سبب شده است صنایع بسیار گسترده‎ای در ارتباط با تبدیل فرآورده‎های گیاهی در کشورهای توسعه‎یافته و رو به توسعه به وجود آید. تامین مواد اولیه این صنایع عمدتا توسط کشورهایی انجام می‎شود که از منابع مناسبی برخوردار هستند.

وی در پایان افزود: یکی از کشورهایی که استعداد بالقوه‎ای در این زمینه دارد کشور پهناور جمهوری اسلامی ایران است که با مساحتی بیش از 164 میلیون هکتار زمین، با یازده اقلیم مختلف آب ‎و ‎هوایی و فلور غنی بیش از 7500 گونه گیاهی که بیش از 1000 گونه آن دارویی و معطر می‎باشد، بستر بسیار مناسبی را برای دستیابی و در یک نگاه کلان تولید اقتصادی گونه‎های با ارزش دارویی در پیش‎رو دارد. از این‎رو می‎توان یقین داشت که در‎صورت برنامه­ریزی و مدیریت علمی و کارآمد در این بخش، در آینده‎ای نه چندان دور شاهد قرارگیری نام "طلای سبز "در کنار "طلای سیاه "به‎عنوان جزیی مهم از سبد اقلام صادراتی کشورمان باشیم.
خوانده شده 240

پنل واحد من

اطلاعیه و فراخوان ها

  • فراخوان قدم به دنیای انیمیشن سازی و بازی سازی
  • مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات پارک علم و فناوری کرمانشاه با همکاری شرکت سانا صنعت ماندگار برگزار می‌کند؛ نخستین…
  • 1- معرفی جشنواره جشنواره نوآوری در گردشگری استان کلیه زمینه‌های مرتبط با گردشگری اعم از بوم گردی، گردشگری سلامت، گردشگری…
  • به اطلاع شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور پارک علم و فناوری استان کرمانشاه می رساند اتاق بازرگانی استان…
  • مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات پارک علم و فناوری استان کرمانشاه برگزار می کند؛ کارگاه آنچه در دنیای گیم…

دستاوردها و افتخارات پارک

دستاوردها و افتخارات پارک